Sunday 22 May 2016

Tart Telur Portugis


Ini tart telur Portugis. Saya suka resepi ni memandangkan ia sangat cepat dan mudah disediakan. Kebanyakan resepi yang saya kongsi berkonsepkan cepat dimasak, sedap dimakan... Resepi ini saya dapat daripada En. Mat Gebu di laman webnya. Kenapa telur Portugis? Ini ceritanya...terima kasih Mr. Wiki :D

Saya kongsikan di sini untuk rakan-rakan sediakan terutama sebagai pencuci mulut Ramadhan nanti InshaAllah!

***********************
Puff pastry jenama 'KAWAN' secukupnya
2 biji kuning telur
200 ml whipping cream* (kalau ada bahan ni, kesan hangus timbul bila bakar, cantik!)
50 ml air *(*En. mat ganti dengan susu segar 250 ml)
40 gm gula halus
15 gm cream cheese
1 camca teh esen vanilla
1 - 2 titik pewarna kuning

Cara-cara:

Satukan whipping cream, air dan gula, kacau rata dan masak hingga suam. Sementara itu kacau kuning telur hingga rata. Tuang 1/3 bahagian susu suam tadi dan kacau pantas hingga rata. Tuang lagi hingga habis dan kacau hingga sebati. 

Masukkan kembali ke dalam periuk, dan masak dengan api kecil sambil dikacau tanpa henti hingga pekat. Matikan api, masukkan cheese dan esen vanilla, kacau rata hingga sebati dan sejukkan.

Puff pastry dicanai sedikit dan alas dalam acuan tat pilihan anda dan kemaskan. Tuang bancuhan telur hingga hampir penuh dalam setiap acuan. Bakar dalam oven pada suhu 190C selama 25 - 30 minit atau hingga permukaan tart telur kental. Sejukkan sebelum keluarkan dari acuan dan boleh hidangkan.


Ini dia contoh pastry tu yang amat berguna dan cepat. Saya beli di Aeon Big, Alamanda tapi kat pasaraya lain pun ada juga, di bahagian frozen
Ini pula whipping cream pada anda yang belum kenal. Boleh cuba nanti ya ;)

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...